دکتر محمد والی پور

متخصص روانپزشکی


مشاوره تلفنی و خصوصی

آدرس مطب و برنامه هفتگی

مشاورۀ خانواده و ازدواج

استخدام پرستار

مرکز تخصصی مشاوره خانواد

درمان اعتیاد

مهارت هاي لازم برای تربيت کودکان،قسمت اول

پدر و مادر عزيز براي تربيت سازنده فرزندانتان مهارتهايي وجود دارد که با استفاده از آنها در روند مراقبت از فرزندانتان ميتوانيد نقش اساسي در رشد آنها داشته باشيد.

1) به رفتارهاي کودکتان با دقت توجه کنيد.
بسياري از والدين توجه کمي به آنچه که در خانه اتفاق ميافتد دارند و به همين دليل ممکن است مشکلات را بيشتر و مهمتر و بالعکس کمتر و کم اهميتتر از آنچه که هست ارزيابي کنند. براي مثال: کودکان گاهگاهي نق ميزنند بهويژه، در زمان خستگي، بيماري و يا تغييرات محيط، اگر والدين خود خسته و ناراحت باشند ممکن است اين مشکل را خيلي بزرگ جلوه دهند. گاهي بالعکس، کودکي که مرتباً با همسالانش دعوا ميکند والدين بيتوجهي کرده و آن را طبيعي ميدانند و هيچ اقدامي نميکنند.

با توجه نمودن به رفتارها و يادداشت کردن آنها و اينکه چند بار در روز اتفاق ميافتد بهتر ميتوانيد بفهميد که آيا کودکتان مشکل دارد و آيا نحوه برخورد شما براي حل مشکل مفيد است يا نه؟

2) چگونه ميشود رابطه بهتري با فرزندتان داشته باشيد؟
اوقات خوبي را با فرزندتان بگذرانيد.
معمولاً والدين زمان بسيار کمي را با فرزندشان ميگذرانند و بيشتر مواقعي که به ظاهر با بچهها هستند، اغلب به فعاليت ديگري مشغول هستند. بهتر است در طول روز و بهطور مکرر زمانهايي را با کودکتان بگذرانيد. زمانهاي کوتاه (براي مثال 1 تا 10 دقيقه) مفيدتر است. مثلاً وقتي که کودک به شما مراجعه ميکند تا چيزي بپرسد و يا چيزي ميخواهد، بهترين زمان براي توجه به کودک است.

با کودکتان صحبت کنيد.
در مورد چيزهايي که فرزند شما به آن علاقه دارد صحبت کنيد. صحبت با کودک به او کمک ميکند که سخن گفتن را ياد بگيرد، مهارتهاي اجتماعي و گفتگو کردن را بياموزد و اعتماد به نفسش افزايش مييابد.

احساسات خود را به کودکتان نشان بدهيد.
فرزندتان را بغل کنيد، لمس کنيد، در آغوش بگيريد، ببوسيد، ماساژ دهيد، قلقلک بدهيد. اين کارها به کودکان کمک ميکند که از مورد توجه بودن و مورد محبت واقع شدن احساس آرامش کنند و رابطه عاطفي آنها محکمتر شود.

3) اگر مايليد فرزند شما رفتار مطلوبي انجام دهد، مهارتهاي تشويق کردن را بياموزيد.
رفتار مطلوبي را که ميخواهيد کودکتان انجام دهد دقيقاً مشخص کنيد (براي مثال «داشتن نظم» براي کودک مبهم است، به جاي آن ميتوانيد از کودک خود بخواهيد مثلاً اسباببازيها را در محل خودش قرار دهد).

در هر نوبت يک رفتار را انتخاب کنيد و وقتي فرزند شما آن رفتار را بهصورت خودکار انجام ميداد روي رفتار ديگري تمرکز کنيد.

از روشهاي گوناگون تشويق کردن استفاده کنيد. تشويقهاي شما ميتواند کلامي باشد (براي مثال: آفرين دخترم من واقعاً از اين که بعد از اتمام بازي اسباببازيهايت را مرتب کردي، خوشحالم) يا تشويقهاي غير کلامي مثل لبخند زدن، چشمک زدن، بغل کردن، و ... که کودکان از آن لذت ميبرند. اگر از تشويق مادي (خريد يک وسيله) استفاده ميکنيد دقت کنيد آن وسيله گران نباشد ولي مورد علاقه فرزندتان باشد. حتماً بعد از اينکه کودکتان رفتار مطلوب را انجام داد آن را تهيه کنيد و به وعده خود عمل کنيد. تشویق باید به موقع باشد، یعنی بلافاصله بعد از انجام رفتار مطلوب توسط کودک. تاخیر تاثیر تشویق را از بین میبرد.

اگر در تشويق کردن فرزندتان براي انجام يک رفتار مطلوب ناموفق هستيد با متخصص مشورت کنيد.

ادامه در قسمت دوم: مهارتهای تربیتی کودکان

تربیت کودکان بیش فعال


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان سپاهان ، طبقه 4
تلفن : 32241146 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

مژده پورحسین [ 1392-10-24 ]
با سلام و خسته نباشید . آقای دکتر می خواستم درخواست کنم که در رابطه با اختلال اسکیزوفرنی و سایکوز در نوجوانان برای من مطالبی رو ایمیل کنید . بسیار بسیار تشکر می کنم .

محمد ابراهيم گرجي [ 1391-02-26 ]
سلام با تشكر اگر امكان دارد ميخواستم راجع به قرار دادن سايت شما در بانك اطلاعات مشاغل ايران 118iran.irبا شما مذاكره نمايم .سلام به پدر برسانيد 27ارديبهشت 91

الهه [ 1391-01-11 ]
با تشکر

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
برنامه هفتگیمشاوره ازدواجاختلالات وسواسیصفحه اصلیاختلالات اضطرابیاختلالات خلقیاختلالات رفتاری کودکاننشانهای جسمی روانپزشکیروان پریشیهاشناخت شخصیت افرادنوروفیدبکمطالب و مقالاتخواباعتیاداختلالات جنسیسایتهای دیگرتقویت حافظهپیامهای کاربرانسوالات پزشکینرم افزار ا ندروید وبسای